USTALIK BELGESİ
19 Şubat 2015
Bilindiği üzere, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 28 inci maddesine göre 01.01.2012 tarihi itibarıyla yapı müteahhidi ve şantiye şefinin inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan usta çalıştırması mümkün değildir. 16.12.2010 tarihli ve 27787 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları İle Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik”in Geçici 1 inci maddesine göre “inşaat ve tesisat işlerinde, bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce çalışmış olduğunu, müteahhitten alınacak yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınacak belge ile kanıtlayanlara” İdareler tarafından Geçici Ustalık Yetki Belgeleri verilmiş, uygulama 1/1/2015 tarihinde sona ermiştir. 2017 yılından itibaren inşaat sektöründe “Mesleki Yerlilik Belgesi” bulunmayanların çalışmaları mümkün olmadığından geçici ustalık belgelerinin 2017’ye kadar 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu ve ilgili yönetmelikleri çerçevesinde yetki belgesine dönüştürülmesi gerekmektedir.
Konu ile ilgili olarak sektörde farkındalık oluşturulması ve iyi uygulama örnekleri gerçekleştirilmesi amacıyla, 2015 yılı Yatırım Programında 2015K010080 numara ile yer alan “Yapı Ustalarına Eğitim Verilerek MYK Tarafından Belgelendirilmesi Projesi” kapsamında, Geçici Ustalık Belgesine sahip yapı ustalarına 40 saatlik mesleki eğitim verilmesi ve sonrasında MYK mevzuatı dahilinde yapılacak sınavda başarılı olanlara “Mesleki Yeterlilik Belgesi” verilmesi öngörülmektedir.
Söz konusu projenin 2015 yılı ödeneği dâhilinde, halihazırda Mesleki Yeterlilik Kurumunun akredite ettiği sınav ve belgelendirme kuruluşları tarafından belgelendirilmesi mümkün bulunan “Kalıpçı, Demirci, Sıvacı ve Duvarcı” branşlarında İl Müdürlüklerimiz koordinesinde uygulama yapılması planlanmıştır. Yukarıda belirtilen branşlarda, eğitim ve sınava katılmaya istekli ustaların 01Nisan 2015 tarihine kadar talepleri Müdürlüğümüzce alınacak olup ekte sunulan belgelerle Müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekmektedir.
İlgililere önemle duyurulur.