Şırnak Valiliği
Şırnak Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Şırnak Valiliği
Şırnak Valiliği

Yapı Denetim 1. İstişare Toplantısı.

19 Şubat 2013
Yapı Denetim 1. İstişare Toplantısı.
Yapı Denetim 1. İstişare Toplantısı.
Yapı Denetim 1. İstişare Toplantısı.
Yapı Denetim 1. İstişare Toplantısı.
Yapı Denetim 1. İstişare Toplantısı.
Yapı Denetim 1. İstişare Toplantısı.
Yapı Denetim 1. İstişare Toplantısı.
Yapı Denetim 1. İstişare Toplantısı İl Müdürlüğümüz Toplantı Salonunda 19.02.2013 tarihinde yapıldı.Toplantıya İl Müdürümüz Mehmet Haluk AYBAR, , Yapı Denetim Şube Müdürü Cengiz BAŞER,Yapı Denetim Şube Teknik Elemanları ile Yapı Denetim firmaları yetkilileri ve il ve ilçe Belediye temsilcileri katıldı.
Toplantı Gündemi:

 

1.İnşaatlarda usta belgeli kişilerin çalışmasının sağlanması,yetkisiz ve belgesiz ustaların çalışmasına müsaade edilmemesi.
2.İnşaatlarda çalışanların mutlak surette SGK primlerinin yatırılmasının sağlanması.
3.Yapı denetim kuruluşlarının,ortaklarının ve yöneticilerinin görev ve sorumlulukları, Denetçi mimar mühendisler ile kontrol ve yardımcı kontrol elemanlarının görev ve sorumlulukları, proje müelliflerinin görev ve sorumlulukları, şantiye şeflerinin görev ve sorumlulukları, İlgili idarelerin görev ve sorumluluklarının bilincinde olmalarının sağlanması,
Bakanlığımızın 08.03.2012 tarih ve 497 sayılı yazısındada izah edildiği üzere,01.01.2012 ‘den itibaren düzenlenen yapı ruhsatlarına tabi yeni yapım işlerinde şantiye şeflerinin max.30.000 metrekare alan ve max. 5 ayrı yapım işinin sorumluluğu ile sınırlandırıldığı bilinmektedir.Şantiye şefleri,yapım işinin her aşamasında olduğu gibi özellikle yapının demir donatısı ile beton imalatı gibi önemli ve hayati imalatlarda mutlaka sorumlu oldukları yapının başında olmalarının sağlanması.Yapı müteahhitleri ve şantiye şefleri tarafından, İş güvenliği ve işçi sağlığı ile ilgili konularda yapıda gerekli tedbirlerin alınmasının sağlaması ve bu durumu yapı denetim şirketlerinin kontrol etmesi vazgeçilmez sorumluluklardandır.
Yapı Denetim Şirketleri ile şantiye şeflerinin beton döküm safhasında mutlak surette taze betondan numune alma ve kür şartları ile ilgili standartlara uyması,taze betondan numune almanın ön şartı olan SLUMP(çökme) DENEYİ’nin yapılarak, İrsaliyelerdede belirtilen, S1,S2,S3,S4 olarak adlandırılan çökme sınıflarının belirlenmesi ve deney numunelerinin saklanması ve taşınması kurallarına riayet edilmesi gerekmektedir.
4.Yapı Denetim şirketlerinin düzenlediği son hakedişlerdeki mahsuplaşma Belediyeler ve Özel İdare (İlgili İdareler) tarafından da yapılabilmektedir.
5.Özellikle Belediyelerin, Yapı Ruhsatı vermesini uzun bir zamana yaymaları kaçak ve denetimsiz yapıların devamına sebep vermektedir.Denetimsiz ve ruhsatsız yapıların, İmar Kanunu ile Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun hükümlerine aykırı olduğu bilindiği halde bu duruma görmezden gelmenin suç olduğunun bilinmesi.Yapı denetim şirketlerininde ruhsat işlemleri devam ediyor olsa bile,ruhsat alınmadan kesinlikle yapı müteahhitlerinin yapıda imalata başlamalarına izin vermemelerinin sağlanması gerekmektedir.
6. 4703 Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun kapsamında; CE ve G Belgeli yapı malzemelerinin yapılarda kullandırılması, CE ve G belgeli olmayan ürünlerin inşaatlarda kullanılmaması gerekmektedir.
7. Bakanlığımızın www.csb.gov.tr adresindeki web sitesinin ve aynı sitedeki “Bakanlığımız-İl Müdürlüklerimiz-Şırnak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü” Müdürlüğümüz portalının ilgili idareler,Yapı Denetim Kuruluşları ve bu kuruluşların sorumlu çalışanları tarafından hergün izlenmesi ve mevzuatlarla ilgili değişiklikler konusunda bilgilenmesi, Bakanlığımız ve Müdürlüğümüz web sitesinde yayınlanan her türlü bilgi ve duyurunun tebliğat sayılacağı.
8.6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Uygulama Yönetmeliği doğrultusunda ilgililerin her türlü teknik hazırlık yapmasının sağlanması.
9.Belediyelerin İmar Müdürlüklerinde yeterli teknik eleman bulunmaması sebebiyle tesisat projelerinin onaylanmaması, şantiye denetimlerinde sorunlara mahal vermektedir. Belediyelerin mutlak surette her türlü plan-projeleri onaylaması gerekmektedir.
10.Yapılarda hem yapı denetim şirketlerinin,hem de Şırnak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün projeler üzerinde denetimlerini rahatlıkla yapabilecekleri kapalı hacimlerin müteahhitlerce yapılmasının sağlanması.
11.Yapı Denetim Şirketleri, yapı müteahhitlerine verdikleri teknik talimatların uygulanmasında sıkıntılar yaşamaktadır.Bu konularda yapı müteahhitlerini toplantı salonumuzda Yapı Denetim Sistemiyle ilgili olarak bilgilendirebilmemiz için Yapı Denetim Şirketlerinin,müteahhitlerin güncel iletişim bilgi listelerinin (YİBF no,müteahhhidin adı,iş adresi,iş telefonu,cep telefonu) Müdürlümüze verilmesi ile yapı müteahhitlerinin uygulamalarını Yapı Denetim Sistemindeki kurallar çerçevesinde yapmalarının sağlanacağı,
konuları istişare edilmiştir.


Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır